PGD | Genetik Tanı | Aile Planlaması

Çiftler, aile planlaması, çevresel, genetik ve psikolojik sorunlara yardımcı olmak için bir sonraki bebeklerinin sağlığını ve cinsiyetini belirleyebilirler. Bu sağlıklı bebekle birlikte çiftler, implantasyondan önce cinsiyeti belirleyebilirler. PGD (preimplantasyon genetik tanı), sağlık taraması, cinsiyet seçimi veya her ikisinin kombinasyonu için kullanılabilir.

Yüzde 99 Başarı Oranına Sahip PGD Taraması

Tüm dünyada IVF tedavisinde yeni teknolojiler ortaya çıkmakta ve bu yeni teknolojilerle çiftlere sağlıklı bebekler sahibi olmalarına yardımcı olacak güncel teknikler kullanılmaktadır. Preimplantasyon genetik tanı (PGD), genetik hasarlı bir yapıya veya genetik anormalliğe sahip embriyoların implantasyondan önce tespit edildiği bu son tekniklerden biridir.
 
Bu kapsamlı genetik analizle çiftler, gebe kalmayı, planladıkları bebeğin cinsiyetini ve genetik sağlığını bilerek rahatça gerçekleştirebilirler.
 
Eğer anne veya baba kalıtsal genetik hastalıklara sahipse embriyo oluşturulan genetik yapısında anormal bir durum olabilir, embriyo transfer edildikten sonra bebek taşınma şansı olmayabilir veya daha kötüsü, bebek ciddi sağlık sorunları geliştirebilir. PGD, özellikle ailelerinde genetik bir sorunu olan, akraba evliliği yapmış, tekrarlayan düşük yaşamış veya daha önce kromozom bozukluklarına sahip bebekler doğurmuş çiftlere önerilir.
 
Son zamanlarda cinsiyeti belirlemek için de gerçekleştirilen bu yöntem, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen genetik bir tanıdır. Bu nedenle çiftler, daha önce doğal yolla çocuk sahibi olsalar bile IVF tedavisi geçirmeleri gerekmektedir.
 
Preimplantasyon Genetik Tanı ile tespit edilebilecek durumlar şunlardır:
  • bebeğin cinsiyeti, özellikle cinsiyet kromozomları ile ilgili kalıtsal hastalıklar varsa
  • Down Sendromu, Turner Sendromu gibi yaygın kromozom anomalileri
  • Önceki tarama gerektiren, sistik fibrozis, talasemi, kas distrofisi, orak hücre anemisi vb. gibi tek gen hastalıkları
 
Kıbrıs Miracle IVF by Dr. Firdevs olarak, PGD tedavilerini %1 hata payıyla (%99 kesinlikle) gerçekleştiriyoruz.
 

Kıbrıs PGD Tedavi Aşamaları

  1. PGD tedavi süreci, Kıbrıs Miracle IVF by Dr. Firdevs'te tedavi görecek olan anne ve babada detaylı testler le başlar.

  2. Annenin adet döneminin 2. veya 3. gününde, annenin foliküllerinin tedavisi başlar. Bu yumurta gelişim süreci, çiftin yaşadığı şehirde gerçekleştirilebilir. Bu aşamada, annenin yumurtaları birkaç enjeksiyon kullanılarak geliştirilir. Enjeksiyon kullanımı yaklaşık 10-12 gün sürer. Bu enjeksiyonlar sadece bu süre zarfında folikül gelişimini sağlar, ekstra kilo alımına veya adet döngüsünü bozmaya etki etmez.

  3. Yumurta gelişim süreci, gelişmekte olan yumurtaları işleme hazır hale getiren tetikleme enjeksiyonu adı verilen tek bir enjeksiyon ile sona erer.

  4. Bu aşamada, tetikleme enjeksiyonundan yaklaşık 36 saat sonra, oluşan tüm foliküller Kliniğimizdeki IVF uzmanı Op. Dr. Firdevs Uğuz tarafından toplanır. Yumurta toplama işlemi çok düşük dozda anestezi altında gerçekleştirildiği için anne hiçbir ağrı veya rahatsızlık hissetmez. Bu işlem, yumurta sayısına bağlı olarak sadece 10-15 dakika sürer. İşlemden sonra anne hemen iyileşir ve günlük yaşantısına devam edebilir.

  5. Yumurta toplama saatinden hemen sonra, babadan sperm alınır ve embriyologlarımız tarafından özel bir mikroskop altında en iyi sperm hücreleri seçilir. Seçilen sperm hücreleriyle anne yumurtaları doğrudan ICSI - mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenir.

  6. Fertilizasyon sonrasında embriyolar, özel inkübatörlerimizde 3 gün boyunca gelişmeye bırakılır. Embriyolar, çiftin tercihine bağlı olarak masa üstü bir inkübatörde veya Embryoscope inkübatöründe bu süreçten geçebilir.

  7. Fertilizasyondan 3 gün sonra, gelişmiş embriyolardan tek hücreli biyopsiler alınır ve alınan hücrelere PGD prosedürleri uygulanır.

  8. Genetik sonuçları aldıktan sonra, en iyi kalite sağlıklı embriyolar fertilizasyondan 5 gün sonra annenin rahmine transfer edilir. Ultrason eşliğinde yapılan embriyo transferi işlemi ağrısızdır. Sadece 5-10 dakika sürer ve anne tamamen uyanıktır, bebeğinin rahmine transferini takip edebilir.

PGD Ne Zaman Düşünülmelidir?

  • Bebeğin cinsiyeti ile ilgili genetik bozukluklar.
  • Hamilelik öncesi cinsiyet seçimi özellikle tıbbi sorunlardan dolayı.
  • Bebeklere aktarılabilecek kromozomal bozukluklara sahip çiftler.
  • Daha önce sendromlu bir bebek doğurulmuşsa, tekrar sendromlu bir bebek doğurma olasılığı.
  • 35 yaşından sonra anne olmak isteyen kadınlar.
  • Genetik hastalık taşıyıcıları.
  • 35 yaşın üzerindeki kadınlar, amniyosentez yapmaktan korkuyorlarsa.

 


 

NGS | Next Generation Sequencing

Next Generation Sequencing (NGS), canlı doğum oranlarını artırabilen genetik test prosedürleri için yeni bir teknolojidir. Kıbrıs Miracle IVF by Dr. Firdevs olarak, bu son DNA sıralama teknolojisini getirmekten gurur duyuyoruz.

IVF tedavileri, gelişmiş embriyoların transferi ile sonuçlanan canlı ve sağlıklı bir bebekle başarılı tedavilere dayanmaktadır. IVF tedavilerinde PGD, FISH, AcGH vb. gibi genetik tanılar için birçok teknoloji kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan genetik test yöntemi PGD olduğundan çiftler genellikle gelecekteki bebeklerinin cinsiyetini belirlemek istemektedir.

PGD ve NGS Arasındaki Farklar

PGD ve NGS arasındaki temel fark, Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD)'da, fertilizasyondan 3 gün sonra embriyolardan (8 hücreli oldukları zaman) biyopsi alınır ve cinsiyet kromozomları da dahil olmak üzere 5 kromozom incelenir. Next Generation Sequencing (NGS) 'de ise biyopsi, fertilizasyondan 5 gün sonra (blastosist embriyolardan trofoderm biyopsisi) alınır ve tüm 23 kromozom incelenir.

Diğer önemli fark ise zaman periyodudur. PGD'de genetik yöntemin sonuçları 2 günde elde edilebilir, çiftler sadece bir kez Kıbrıs'a gelmek zorundadır ve yumurta toplamadan embriyo transferine kadar olan tüm tedavi süreci 6 günde tamamlanabilir. NGS'de genetik tarama oldukça uzun sürer, çiftlerin Kıbrıs'a iki kez gelmeleri gerekecektir. İlk olarak, yumurta toplama ve fertilizasyon için, ikincisi sağlıklı embriyoların embryo transfer işlemi için. NGS'de yumurta toplama ile embriyo transferi arasındaki süre yaklaşık 2 aydır.


Ebeveynlik Yolculuğunuza Başlayın

Uzmanlarımız Her Adımda Yanınızda